La petita és el retrat de nena, que té un equivalent en el retrat extraordinari “La petita i el bon companyó”, d’any 1891, propietat del Museu de Montserrat que procedia de la col·lecció Josep Sala i Ardiz.

La composició en aquesta pintura a l’oli sobre un suport ben especial, un plat de ceràmica, és simple i estructurada dintre del diàmetre que conforma el plat. El rostre de l’infant està finament dibuixat, la mirada molt expressiva i alegre. El pintor utilitza una gamma cromàtica sòbria, les pinzellades són curtes i la temperatura de colors és clara i lluminosa, amb colors terra i grisos sobre els quals destaca el blanc i el fons desdibuixat. Les pinzellades són curtes, els tocs de llum de la cara estan fets amb precisió i cura de les carnadures pròpia d’un mestre.

La representació de l’infant en un suport rodó desenvolupa un nou tractament del tema, de la claror i l’expressió de l’espai. La present peça, és un exemplar singular, posiblement l’única obra pintada de l’artista sobre un pat de ceràmica. El retrat de nena representat en aquest retrat sembla ser la filla del propi artista. Aurèlia, de quatre o cinc anys, que seria l’edat que tindria l’any 1896.

 

Any 1886

Oli sobre plat de ceràmica

42 cm diàmetre