Lluís Rigalt, professor i director de l’Escola de La Llotja, és considerat el primer paisatgista del natural a Catalunya i el precursor d’una escola a la qual van pertànyer pintors tan importants com Martí Alsina, Modest Urgell i Joaquim Vayreda.

Els seus quadres són pintats a l’oli, minuciosos i elegants, a cavall entre el paisatge romàntic idealitzat i el naturalisme. El gènere paisatgístic a Catalunya i el gust per l’entorn natural segueixen la dinàmica europea de finals del segle XVIII i segle XX quan Anglaterra, Itàlia, i principalment França amb l’Escola de Barbizon, representen la geografia propera, resultat de la seva contemplació i investigació dels efectes atmosfèrics i lumínics copsats en el paisatge.

Pintor viatger, coneixem més d’un miler de dibuixos i aquarel·les realitzats al natural, entre els anys quaranta i noranta del segle XIX, arreu de Catalunya.

Els paisatges rurals pintats anteriors a mitjan segle XIX eren duts a terme per dibuixants o pintors militars que coneixien el terreny. Sortir dels nuclis urbans i desplaçar-se comportava massa perills i era poc freqüent degut a les escasses les infraestructures.

Any 1852

Oli sobre fusta

39x57 cm

Lluís Rigalt, 1814 - 1894