Benet Mercadé era empordanès, fill d’un pintor decoratiu, daurador i d’exvots. Va formar-se a l’Escola Belles Arts de Barcelona -on serà nomenat catedràtic l’any 1882- i l’Escola de Belles Arts San Fernando de Madrid. S’inicia com a pintor ornamentista i treballà amb daguerreotips. Viatja i participa en exposicions a Madrid, París on aconseguí el gran Premi de l’exposició en 1866, i Roma. Quan va tornar a Barcelona, en Mercadé va conèixer el senyor Leopoldo Gil, expert col·leccionista de pintura antiga, aquest li va cedir el seu taller incondicionalment a l’artista. Com a deixebles que aprenien el dibuix general a l’Escola de Belles Arts, hi ha Lluís Graner i En Ros i Güell. I José Ma Sert que el visitava a l’estudi.

Influència del natzarenisme en la seva obra i estil, especialment en els camps de la composició i de la temàtica. La seva pintura també es nodrí del realisme, i es caracteritza per la sobrietat,sovint en escenes històriques, retrats i escenes religioses en interiors.
Aquesta petita obra de gran austeritat cromàtica, Interior pagès, és una pintura realista i de gènere que va ser propietat del nebot del pintor, el senyor Andreu Serrà, el qual el rebé com a present, de les mans del mateix pintor.

A mitjan segle XIX, els artistes comencen de viatjar, ja per iniciativa pròpia, ja per l’oferta de les borses de viatge i de pensions a l’estranger. La conseqüència n’és la importació de les idees estètiques que a Roma i a París impulsen les arts i estimulant la consciència artística.

Any 1872

Oli sobre tela

33x43 cm.

Benet Mercadé, 1821 - 1897