Un carrer rural, es creu que és un carrer de Castell d’Empordà o de Santa Pau, que el vincularien en la seva terra d’origen d’on marxaria jove per pobresa i problemes amb una madrastra.

Sota el seu pinzell, aquest enfocament de carrer rural se’ns presenta com un tema autònom. Parteix d’una composició totalment lineal, fent ús de la tradicional perspectiva de línies de fuga confluents en un punt imaginari, hereva del Renaixement. Les parets, les teulades, les finestres, el carrer amb els seus desnivells, fins i tot les ombres es poden marcar amb regle. Aquesta gran estructura deixa sense interès els personatges que passen desapercebuts.

Composició amb il·luminació inèdita. que ens permet especular en el moment del dia, l’hora crepuscular, en el que el sol matisa el color de les parets, teulades de les cases al mateix temps que el cel, unificant així el valor tonal del quadre. Exercici d’ombres i llum que a banda i banda del carrer, sobre els edificis rectangulars la llum si reflecteix, compensada en el centre i els laterals per l’ombra de les cases.

Any 1872

Oli sobre tela

33x43 cm.

Benet Mercadé, 1821 - 1897