Pintor inquiet en les observacions i reflexions sobre l’art, en sintonia amb els pintors de l’escola de Barbizon, que l’artista havia conegut en els seus viatges a França. Atret igualment per l’obra de Gustave Courbet, el van fer evolucionar a un realisme modern, del que va ser introductor a Catalunya en el seu sistema pedagògic, anant més enllà de les fórmules tradicionals que difonien les acadèmies i els manuals de l’època.

Va ser deixeble de Lluís Rigalt i com a professor va ensenyar la pintura a Plain Air i es va apropar a la natura connectant amb un nou gènere pictòric quan encara no era reconegut: la pintura de paisatge.
Amb un gest pinzellat més lliure i canvis de llum, el Camp de blat delimitat en la distància per una fina línia d’arbres que defineix l’horitzó, la immensitat del cel ennuvolat amb cels bromosos que reflecteixen suaus transparències, ocupant la meitat de la gran tela. L’atmosfera general del paisatge transmet calma. Es denomina visió panoràmica la vista molt dilatada de l’espai paisatgístic representat, molt utilitzada per escenes de batalles o paisatges de finals del segle XVIII i el XIX.

Martí Alsina va canviar la tendència estètica de la pintura catalana del seu segle, i a ell es deu el triomf del paisatge com a gènere pictòric, quan encara no tenia cap reconeixement com a tal.

Oli sobre tela

84x166 cm

Ramon Marti Alsina, 1826 - 1896